Versteeg piano's
onderhoud bladwijzer

Pianostemmen verlengt de levensduur

Wilt u in ons sterk wisselende klimaat uw instrument in goede conditie houden dan is twee keer per jaar stemmen een absolute noodzaak.
Alle piano’s en vleugels, nieuw of oud, moeten regelmatig worden gestemd.
Bij een nieuw instrument, jonger dan 5 jaar, is het raadzaam en beter voor de piano om deze extra vaak te laten stemmen. Bijvoorbeeld drie of vier keer per jaar.
In de eerste jaren zit er nog enige rek in de besnaring en de diverse houten onderdelen zijn nog niet voldoende uitgewerkt. Het instrument moet zich nog stabiliseren. Hoe vaker het instrument in de beginperiode wordt gestemd, hoe stabieler en mooier de toon wordt.

Ook geldt in het algemeen dat hoe kwalitatief beter de piano is, hoe vaker gestemd moet worden. Bij een kwalitatief hoogwaardig instrument is de zangbodem flexibeler, daarmee gevoeliger voor schommelingen. Daarbij komt dat de toon "schoner" is (minder storende bijklanken), waardoor je onregelmatigheden sneller hoort. Vaker stemmen is dan gewenst. Een goed gestemde piano geeft beslist meer speelplezier.

Het stemmen door de vakmensen van Versteeg piano's en vleugels wordt gedaan door personen die tevens technicus zijn. Wij vinden dat het goed onderhouden van uw instrument niet alleen moet bestaan uit stemmen, maar ook uit goed mechanisch onderhoud.
Het stemwerk is inclusief kleine reparaties zoals het lopend maken van een trage toets, het oplossen van een slingerende hamerkop, het richten van een hamerkop, weghalen van piepende bijgeluiden, afstellen van slecht werkende pedalen, het verbeteren van de toetsaanslag, enzovoort. Meestal worden dergelijke handelingen tijdens het stemmen door onze stemmers niet eens genoemd omdat het voor hen vanzelfsprekend is. Zij zorgen ervoor dat uw instrument naar behoren blijft functioneren. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat uw instrument al in een redelijke staat moet verkeren.

Grote reparaties zijn, zoals u zult begrijpen, niet gratis. Een bezoekje tussendoor, om een kleinigheid aan uw instrument op te lossen, wordt doorgaans niet in rekening gebracht. Onze vakmensen staan altijd voor u klaar!

Een stemabonnement

Indien u wilt kunnen wij u periodiek eraan herinneren dat de piano weer aan de beurt is om gestemd te worden. U hoeft dan zelf niet bij te houden wanneer het stemmen weer nodig is.

Uw piano blijft kwalitatief op peil wanneer u hem regelmatig laat stemmen. Bovendien, uw kostbare instrument is het waard!