Versteeg piano's
reparatie bladwijzer

De reparatie

Naarmate de piano of vleugel ouder wordt, gaat ondanks het regelmatig onderhoud als het stemmen en reguleren  de conditie van het instrument achteruit.
Piano's en vleugels zijn mechanische instrumenten. Alles wat beweegt is aan slijtage onderhevig. De houten onderdelen zoals de zangbodem, de kammen, het stemblok enz. vertonen na verloop van tijd tekenen van ouderdom in de vorm van kleine scheurtjes. Door het veelvuldig gebruik slijten vilten en leren delen en neemt de de veerkracht van de mechaniekveertjes af.
Op korte termijn kan regelmatig onderhoud deze problemen opvangen. Echter gewoon onderhoud als het stemmen, reguleren en intoneren hebben een te beperkt effect wanneer de hamerkoppen te zeer zijn ingesleten of andere onderdelen van het mechaniek zo versleten zijn dat ze niet meer goed functioneren.
Gelukkig zijn de materialen waaruit de meeste piano’s en vleugels zijn opgebouwd zo duurzaam dat de slijtage zeer langzaam gaat. Soms geforceerd door bijvoorbeeld een hele droge winter of door bezoek van muizen.
Maar eens komt er een ogenblik dat u attent wordt gemaakt op een mankement aan het instrument. Vaak door bijgeluiden die u hoort tijdens het spelen of bijvoorbeeld door toetsen die blijven steken enz.

In onze werkplaats in Zeewolde worden complete piano- en vleugelreparaties uitgevoerd. Door ervaring, vakkennis en scholing weten onze mensen precies met welke materialen en hoe een reparatie het beste kan worden uitgevoerd om uw instrument weer in topconditie te brengen. Er wordt altijd rekening gehouden met de economische haalbaarheid van een reparatie.
Dit betekent dat wij in beginsel uitsluitend reparaties uitvoeren als dit ook een meerwaarde voor het instrument oplevert.
Deelreparaties als het vernieuwen van hamerkoppen, dempers, veertjes en trekbandjes, of een geheel nieuw mechaniek is mogelijk. Evenals een oude gescheurde baskam vervangen door een handgemaakte nieuwe baskam. Een nieuwe besnaring of een nieuw stemblok. Kastdelen vernieuwen. Voor ons is dit allemaal  dagelijks werk. Totale revisies waarbij zangbodem, kammen, besnaring, stemblok, mechaniek en kast vernieuwd worden is mogelijk. Uiteraard met perfect pasgemaakte- of met originele onderdelen. Alles wordt professioneel en vakbekwaam hersteld om weer een top-instrument te krijgen.
Onze specialisten intoneren het instrument zoals u dat wenst. Sterker of zachter, helder of warmer, veel of weinig dynamiek, bijna alles is met vakkennis mogelijk. En het resultaat is verrassend!

Natuurlijk doen wij, indien gewenst, eerst een prijsopgave voor we starten met de reparatie en kijken we of het probleem bij u thuis opgelost kan worden. Misschien hoeft alleen het mechaniek of een ander onderdeel te worden meegenomen. Maar indien nodig wordt de piano naar ons atelier vervoerd en weer in topconditie gebracht.
Wij zijn graag bereid om met onze kennis van uw piano of vleugel opnieuw een klasse instrument te maken!